Webdesign en SEO faq's

Een overzicht van veel gestelde vragen mbt. webdesign, webontwerp, zoekmachines, SEO, en gevonden worden door en in zoekmachines.


Waarom zijn sommige sites alleen met Internet Explorer te bezoeken?

Op veel websites komt u de tekst tegen:

Deze site is het beste te bekijken met Internet Explorer.

Dat heeft te maken met de onkunde van de websitebouwer die zijn of haar code niet volgens de W3C standaarden heeft geschreven en niet de moeite heeft genomen deze te testen en ervoor te zorgen dat ook in andere browsers de site goed werkt.

Vooral nu, nu IE zwaar onder vuur ligt door de diverse veiligheidsrisico's neemt het gebruik van andere browsers toe en is het zaak dat ook in die browsers uw pagina goed werkt en op z'n minst de inhoud van de site toegankelijk blijft.

U hoeft daar bij Vision2Form niet bang voor te zijn, uw website voldoet aan W3C specificaties en wordt tijdens de ontwikkelfase in verschillende browsers getest.


Waarom zijn sommige sites gemaakt voor een bepaalde resolutie?

Bij een goede website past zich de inhoud op uw scherm (tot op zekere hoogte) aan, aan de breedte van het venster dat u gebruikt.

Helaas zien veel (grafisch-) ontwerpers de schermgrootte die zij op het moment van het ontwikkelen van een site gebruiken, als de enig juiste. Het ontwerp wordt specifiek voor die schermgrootte (resolutie) gemaakt.

Bij een kleinere resolutie vallen dan delen van de website weg, en moet u steeds weer van links naar rechts bewegen met de scrollbar, of nog erger, alle elementen vallen over elkaar heen en maken de site onbruikbaar.

Onze websites worden zo ontwikkeld dat de funktionaliteit gewaarborgd blijft, ook bij een weergave in een scherm kleiner dan 800x600. U kunt dit overigens heel eenvoudig testen door het scherm smaller of groter te trekken met de muis.


Maakt u ook sites in Flash?

Nee!

Niet in de laatste plaats omdat we er niet in gespecialiseerd zijn, maar vooral omdat je met Flash welliswaar prachtige presentaties kunt maken, maar je sluit je wel af van het web als je een hele site maakt op die manier.

Flash (vlees nog vis)

U heeft ze ongetwijfeld al eens gezien, (of waarschijnlijker niet gezien) site's die een intro-pagina hebben bestaande uit een Flash-filmpje, of erger nog, volledig gemaakt zijn in Flash.

Dan zijn dit soort schermpjes u beslist niet vreemd:

Slecht webdesign. U heeft niet de juiste Flash .. player.

En? Stoort u zich daaraan?

Waarschijnlijk wel, net als het merendeel van de bezoekers van zo'n site, ook zij die wel een Flash-player hebben geïnstalleerd, maar net weer niet de juiste.

Begrijpt u ons aub niet verkeerd, we hebben niets tegen Flash ansich, maar wel tegen het onnodig gebruik daarvan. Veelal wordt het ingezet om flitsende animaties te maken, die niets toevoegen aan de site zelf. Leuk om 1 keer naar te kijken, als ze goed gemaakt zijn tenminste, veelal echter gaan ze op den duur irriteren. En uw bezoeker irriteren is wel het laatste dat u wilt als eigenaar van een site. Want net zo snel als men u gevonden heeft, is men weer weg.

Een bijkomend nadeel van Flash, is dat de inhoud verborgen blijft voor veel zoekmachines, zij kunnen de bestanden niet of nauwelijks 'lezen'. Momenteel tracht Google ™ Flash-bestanden te doorgronden en de inhoud te herkennen. Veel verder dan de omschrijving en tekst uit verwijzingen komt men echter nog niet.

Een ludiek stukje tekst, geschreven door Rainer Kersten van Woodshed Productions, geeft naar ons idee het beste weer waarom.

De zoekmachine robot en de webdesigner. Een virtueel sprookje.

Een site waar Flash op de juiste wijze wordt toegepast is De geologische klok van de wereld. Middels een animatie in Flash, wordt de ontwikkeling van de aarde daarin getoond. Op deze wijze voegt het aan de reeds bestaande inhoud, op een zinvolle wijze iets toe.

Update:

Google tracht Flash te indexeren. Veel verder dan een sumiere beschrijving die u kwijt kunt in de Flash en een indexatie op: Next, Next, Next, Button, Button, Button, Button .... komt men echter nog niet.

Dit geeft maar weer eens aan dat de stelling: stop belangrijke inhoud niet in Flash, javascript of afbeeldingen nog steeds actueel en to the point is.

Update 25 4 2015:

Nu, jaren later kijken we nog eens naar 'Flash' en wat blijkt, Flash-sites worden nog steeds niet goed gevonden in google. Statische pagina's met inhoud scoren nog steeds beter!


Frames wat is daar op tegen?

Frames zijn, mits je weet waar je mee bezig bent, niet echt slecht, maar de voordelen die zij leveren zijn vaak slechts schijn.

Het vereist echter meer dan een beetje creativiteit van de beheerder/webmaster om ervoor te zorgen dat frames geen struikelblok worden.

Mijn visie, ook deels gestoeld op ervaring, ja ja, ook ik had vroeger een framessite, is volgende:

Het voordeel van frames, het in beeld houden van het menu, wordt direkt ontnomen door het feit dat je bezoeker via een zoekmachine een pagina kan bezoeken buiten de volledige frameset. Dit betekend dat losse delen bereikbaar zijn. De hele frameset wordt daarbij niet geladen, het menu is daarbij niet inbegrepen. Ergo, zonder kunstgrepen is de rest van je site niet te bereiken.

Een veel gebruikt argument is:

Ja maar zo hoef ik niet op elke pagina een menu op te nemen.

Als je dat in het licht van het voornoemde nadeel ziet, weet je direct dat er voor een site opgebouwd uit frames vaak niets anders opzit dan op elke afzonderlijke pagina toch een menu op te nemen. Ook al is dit slechts een klein menu of een link naar de frameset.

Is er geen menu aanwezig, of geen voorziening getroffen middels een javascript (nog zo'n nadeel), om de frameset te laden, kan de bezoeker niet verder op je site.

Je site afhankelijk maken van het al dan niet aanwezig en ingeschakeld zijn van javascript, is niet echt verstandig.

Niet in de laatste plaats door het veelvuldig (al dan niet terecht) in het nieuws gebrachte veiligheidsrisico, maar ook omdat veel van je bezoekers tijdens werktijd je site bezoeken. Op het netwerk waarvan zij gebruik maken is misschien wel javascript aanwezig, maar staat de systeembeheerder de clients niet toe om javascript te gebruiken.

Een extra, en misschien wel het grootste, nadeel is het onvermogen van zoekmachines om een site gebouwd uit frames, goed te indexeren. Ook zij zien de pagina's afzonderlijk en leggen geen verband tussen de verschillende pagina's, simpelweg omdat dat ontbreekt. Er bestaat een mogelijkheid om dit probleem te tackelen; bouw de gehele site na in de <noframes> sectie die hiervoor speciaal bedacht is.

Maar als u de site helemaal na moet bouwen, waarom dan nog frames gebruiken?

Daarnaast nog de volgende overweging:

Bij veel frames-pagina's wordt het gebruik van de <noframes> sectie misbruikt door hem vol te stoppen met keywords.

Zelfs pagina's die géén frameset nodig hebben, plaatsen om hun site een schil middels deze frameset (framesets waarbij de inhoud een hoogte van 100% heeft) om extra en voor de bezoeker verborgen, inhoud aan te bieden.

Veel zoekmachines hebben last van spam, veel bezoekers ergeren zich aan deze spam omdat de resultaten vervuild raken met pagina's die niet of nauwelijks aan het zoekwoord gerelateerd zijn.

Als ik zoekmachine was, dan zou ik alleen op het gebruik van een frameset al alle alarmbellen laten rinkelen.

Hoelang duurt het nog voordat ook hier penalty's uitgedeeld gaan worden?

Er is veel over geschreven, en er zal denk ik zo, nog wel veel over geschreven worden. Mijn overtuiging, let wel, mijn overtuiging, is;

Maak geen gebruik van frames, ze maken meer kapot dan u lief is.


Toegankelijk bouwen - Waarom?

Bij het woord accessibility - toegankelijk bouwen, denken velen direkt en vaak alleen maar aan; een website toegankelijk maken voor gehandicapten.

Er is echter meer, véél meer over het thema te vertellen. Vandaar dat we in een artikel hebben opgenomen over het hoe en waarom van webdesign en toegankelijk bouwen ».